Імпліцитна деталь в оповіданнях Е. Хемінгуея: походження, сутність та роль (Філологічні студії: Науковий вісник Криворізького державного педагогічного університету, 2024)
Автори досліджують феномен імпліцитної деталі на прикладі оповідань Е. Хемінгуея («Кішка під дощем», «В іншій країні», «Чисте, добре освітлене місце»). Дослідження розглядає три типи текстової інформації: ЗФІ (змістово-фактуальна інформація), ЗКІ (змістово-концептуальна інформація) та ЗПІ (змістово-підтекстова інформація). ЗФІ є експліцитною та вербалізованою в тексті. ЗКІ представляє погляди автора, які стають очевидними через проникнення в ЗФІ. ЗПІ є імпліцитною інформацією, свідомо опущеною автором, що вимагає декодування через імпліцитний заголовок, імплікацію прецедентності та імпліцитну деталь. Дослідження аналізує «принцип айсберга» Хемінгуея, укорінений у його журналістських навичках та реалізований через літературну й лінгвістичну імплікацію. Згідно з цим методом, текстова інформація нагадує айсберг: ЗФІ - це видима частина над водою, ЗПІ - прихована частина під водою, обидві ведуть до розуміння ЗКІ. Дослідження вивчає репрезентативні імпліцитні деталі в трьох оповіданнях, виявляючи їх різні семантичні структури та граматичні характеристики. Ці деталі допомагають підняти типові моральні та соціальні проблеми «втраченого покоління» і демонструють Хемінгуея як блискучого стиліста, чия особлива манера письма виражала його антивоєнні погляди.
Keywords: імплікація; імпліцитна деталь; підтекст; Е. Хемінгуей; принцип айсберга; ЗФІ; ЗКІ; ЗПІ