До питання лексичного та семантичного калькування в публіцистиці М. Грушевського (Філологічні студії: Науковий вісник Криворізького державного педагогічного університету, 2012)
У статті досліджено механізм словотвірного й семантичного калькування німецьких та польських лексичних засобів на матеріалі публіцистичного доробку М. Грушевського. Здійснено аналіз структурних особливостей, семантичного складу й функціональних можливостей кальок із німецької й польської мов у західноукраїнській мовно-літературній традиції кінця ХІХ – початку ХХ ст.; з’ясовано стилістичний статус окреслених лінгвоодиниць у сучасному літературному вжитку.
Keywords: запозичення; калькування; лексичні (словотвірні) та семантичні кальки; полонізми; германізми; західноукраїнська мовно-літературна традиція