Кваліфікаційні ознаки речення: категорійний і функційний аспекти (інтерпретаційна модель Олександра Мельничука) (Філологічні студії: Науковий вісник Криворізького державного педагогічного університету, 2011)
Розглянуто основні параметри кваліфікації речення Олександром Мельничуком, схарактеризовано формально-структурний, категорійно-семантичний і функційно-вимірний аспекти тлумачення речення ученим та диференційовано специфічні риси кожного з них, виявлено закономірності реалізації речення в дискурсі та діагностовано ознаки ситуативно-прагматичного забарвлення речення в мовленні, його корелятивності з висловленням. Простежено розвиток учення Олександра Мельничука про речення в сучасній лінгвістиці.
Keywords: речення; формально-структурний аспект; категорійно-семантичний аспект; функційно-вимірний аспект; висловлення