Лексичні трансформації при перекладі англійських інформаційних текстів українською мовою (Філологічні студії: Науковий вісник Криворізького державного педагогічного університету, 2010)
У статті визначено й описано основні лексичні перекладацькі трансформації, застосовувані при перекладі англійських інформаційних текстів українською мовою. Доведено, що спосіб перекладу лексичних елементів залежить від особливостей лексико-семантичних систем мов оригіналу й перекладу, функціональних і стилістичних характеристик слів, національно-культурних чинників.
Keywords: лексична трансформація; конкретизація значення; генералізація значення; смисловий розвиток; антонімічний переклад; додавання й вилучення слова; цілісне переосмислення