Суспільні мовні процеси в ретроспекції через призму української літератури (Філологічні студії: Науковий вісник Криворізького державного педагогічного університету, 2009)
У статті йдеться про вплив письменників сучасної доби на суспільні мовні процеси. У художніх творах автор досліджує шляхи розв’язання проблем мовного самоусвідомлення, узаємодії особистості з поліетнічним середовищем. Проаналізовано два основні типи громадянсько-етнічної ідентичності, що набувають вираження у формі психоідеологічного тяжіння до україно- або російськомовного дискурсу.
Keywords: рідна мова; українська література; мовне самоусвідомлення; суспільна мовна свідомість; ідентичність