Етноконцепт Україна як фрагмент когнітивного освоєння Всесвіту (Філологічні студії: Науковий вісник Криворізького державного педагогічного університету, 2008)
У статті висвітлюються когнітивні механізми освоєння дійсності шляхом вербалізації національно маркованого концепту „Україна” на матеріалі мовних кліше. Концепт Україна позначений найвищим ступенем етноцентричності і становить національний духовний макроконцепт. Фонова інформація відсилає реципієнта до прецедентних ситуацій, притаманних українській культурі.
Keywords: етноконцепт; концептуальна картина світу; мовні кліше; когнітивна база; ксеноетнонім