Про козаченьків і воріженьків: семантичні аспекти деривації (Філологічні студії: Науковий вісник Криворізького державного педагогічного університету, 2018)
У статті йдеться про словотвірні засоби вираження демінутивності у фольклорних текстах, проаналізовано стилістично марковані одиниці з суфіксами демінутивності в українських народних піснях і думах. Здійснено лексико-семантичну диференціацію іменників із значенням об’єктивної зменшеності. Досліджено особливості функціонування безеквівалентних демінутивів, утворених від основ негативної семантики. Задля правильного тлумачення функції морфеми з модифікаційним демінутивним значенням рекомендовано вдаватися до прийому контекстного аналізу.
Keywords: демінутивність; демінутив; безеквівалентний демінутив; суб’єктивна оцінка; словотворчий модифікаційний суфікс; тематична група