Специфіка вживання англійської мови у фразеології радіообміну (Філологічні студії: Науковий вісник Криворізького державного педагогічного університету, 2018)
У статті розглянуто особливості професійної спілкування в авіаційній галузі та роль організації англомовної комунікації під час радіообміну. Визначено, що англійська мова стала невід’ємним чинником для забезпечення ефективності міжнародної взаємодії й безпеки під час авіаційних перевезень. Представлено основні причини непорозуміння між пілотом і диспетчером, розглянуто характеристики радіообміну цивільної авіації, які визначають мовні особливості кодування інформації в його межах, а саме: лаконічність, ясність, однозначність. Розглянуто лінгвістичні фактори, які впливають на ведення радіообміну: прогнозованість, переключення мовних кодів, паралінгвістичні фактори порушення радіообміну та лексична неоднозначність.
Keywords: загальна англійська мова; фразеологія; радіообмін; прогнозованість; переключення мовних кодів; паралінгвістичні фактори порушення радіообміну; лексична неоднозначність