Трансформації прецедентних висловлювань у сучасному футбольному дискурсі (Філологічні студії: Науковий вісник Криворізького державного педагогічного університету, 2017)
У статті проаналізовано трансформації прецедентних висловлювань (фразеологізмів, крилатих висловів, паремій) у сучасному футбольному дискурсі. Наголошено на складності розгляду модифікацій власне футбольних фразеологізмів у зв’язку з відсутністю спеціальних лексикографічних праць. Описано основні різновиди трансформацій прецедентних висловлювань: субституцію, еліпсис, контамінацію. Акцентовано, що семантика трансформантів часто залежить від прецедентних футбольних ситуацій і для її повного розуміння реципієнтові потрібні фонові знання.
Keywords: прецедентне висловлювання; трансформація; фразеологізм; крилатий вислів; паремія,інновація; сучасний футбольний дискурс