Структура та семантика податкових найменувань у давньоруськоукраїнській мові (ХІ–ХІІІ ст.) (Філологічні студії: Науковий вісник Криворізького державного педагогічного університету, 2017)
Розглянуто найменування податкової сфери у давньоруськоукраїнській мові на матеріалах пам’яток ХІ–ХІІІ ст., історичних словників, що відображають лексику цього періоду. Виокремлено групи найменувань на позначення видів податків та зборів (загальні податки з населення, податки за виконання певних послуг, митний збір), суб’єктів процесу оподаткування (збирачі, платники податків) та місць збору обов’язкових платежів, проаналізовано їхнє формування та подано результати аналізу структурно-семантичних особливостей найменувань зазначеної групи слів. Зазначено, що для аналізованого історичного періоду виявився продуктивним морфологічний спосіб творення слів. Більшість найменувань походять від іменників та дієслів суфіксальним способом словотворення.
Keywords: податок; збір; суб’єкти оподаткування; суфіксальні форманти; конфікс; деривати