Аб’ём і склад універсальных адзінак ў парэміялагічным фондзе беларускай мовы (Філологічні студії: Науковий вісник Криворізького державного педагогічного університету, 2018)
У статті досліджено структурно-семантичні особливості паремій білоруської мови. Витлумачено поняття пареміологічної універсалії. До таких одиниць уналежнено прислів’я, що мають абсолютні відповідники в різних мовах. Пареміологічні універсалії спродуковані в різних мовах за одними й тими ж структурно-семантичними моделями, однак не детерміновані мовними контактами. Акцентовано на особливостях і принципах фіксації досліджуваних універсальних одиниць. Окреслено функціонування понад 75 універсальних прислів’їв у білоруській мові.
Keywords: білоруська мова; лінгвістична універсалія; прислів’я; пареміологічна універсалія