Параметри українського кулінарного сайту: соціально-комунікативна ситуація, комунікативна мета, концепції адресанта й адресата

Автор(и)

  • Оксана Остроушко

DOI:

https://doi.org/10.31812/filstd.v19i0.2325

Ключові слова:

кулінарний сайт, мовленнєвий жанр, комунікативна мета, адресант, адресат

Анотація

У статті розглянуто низку прагматичних параметрів українськомовного кулінарного сайту як особливого жанру в комунікативному просторі Інтернету – своєрідної електронної динамічної кулінарної книги, що побутує в соціально-комунікативній ситуації передачі (поширення) досвіду. Визначено комунікативну мету кулінарних сайтів, виокремлено наміри й інтенції мовців, описано ключові характеристики узагальнених образів адресанта й адресата.

Metrics

Metrics Loading ...
Abstract views: 180 / PDF downloads: 507

Посилання

Варипаєв О.М. Філософія їжі: концептуальні підходи до осмислення феномену Економічна стратегія і перспективи розвитку сфери торгівлі та послуг. Харків, 2012. Вип.1(2). С. 319–325.

Горошко Е.И, Жигалина Е.А. Виртуальное жанроведение: устоявшееся и спорное. Вопросы психолингвистики. 2010. No12. С.105–123.

Горошко Е.И., Полякова Т.Л. К построению типологии жанров социальных медий. Жанры речи. 2015. No2(12). С.119–127.

Леви-Стросс К. Мифологики: в 4 т. Москва; Санкт-Петербург: Культурная инициатива ;Университетская книга, 2000.Т.1: Сырое и приготовленное / пер. З.А. Сокулер, К.З. Акопян. 406 с.

Марковська М. Пані Стефа –про галицьку кухню, смакові спогади та ритуали. Українська правда. 2018. 12серпня. URL: https://life.pravda.com.ua/society/2018/08/12/232637/ (дата звернення:10.03.2019)

Матвєєва С.А. Сайт як жанр Інтернет-комунікації (на матеріалі персональних сайтів учених) : автореф. дис. ... канд. філол. наук : 10.02.15 / Донецький національний університет. Донецьк, 2006. 19с.

Ніколенко В.В. Гастрономічнідетермінанти суспільного життя: соціологічний вимір: дис. ... д-ра соцiол. наук : 22.00.01 / Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара. Дніпропетровськ, 2015. 441с.

Савчук Є.О. Мовні жанри у Всесвітній павутині: методологічні основи класифікації. Компаративні дослідження слов’янських мов і літератур. Київ, 2010. Вип.12. С.160–169.

Словник української мови : в 11 т. / АН Української РСР, Ін-т мовознав. ім. О.О. Потебні ; редкол.: І. К. Білодід (голова) [та ін.].Т.9: С/ ред. тому: І.С. Назарова [та ін.].Київ: Наук. думка, 1978. 916 c.

Яценко С.А. Традиційна народна їжа як предмет етнографічного дослідження. Вісник Житомирського державного університету ім. І.Франка. 2006. Вип. 28. С. 233–236.

Downloads

Опубліковано

2019-05-23

Як цитувати

Остроушко, О. (2019). Параметри українського кулінарного сайту: соціально-комунікативна ситуація, комунікативна мета, концепції адресанта й адресата. Філологічні студії: Науковий вісник Криворізького державного педагогічного університету, 19, 91–108. https://doi.org/10.31812/filstd.v19i0.2325

Номер

Розділ

Лінгвістика і поетика тексту