«Для того, щоб дістатися світла, потрібно пройти темряву». Прикмети антиутопії у романі Ярослава Мельника «Маша, або Постфашизм»

Автор(и)

  • Олена Юрчук Житомирський державний університет імені Івана Франка

DOI:

https://doi.org/10.31812/world_lit.v11i0.2074

Ключові слова:

утопія, антиутопія, передбачення, ідеальна держава, неогуманізм, свобода, ритуал, людина, тварина

Анотація

У статті зосереджено увагу на романі Ярослава Мельника «Маша, або Постфашизм», котрий має виразні прикмети антиутопії. Автор моделює державу в далекому майбутньому, що вирізняється неогуманізмом. На позір ідеальне суспільство виявляється тоталітарним соціумом, у якому люди володіють людиноподібними істотами – сторами. Роман Ярослава Мельника, як і більшість антиутопій, актуалізує питання про людську свободу й кастовий поділ. Своєрідність «Маші, або Постфашизму» в тому, що питання свободи й поділу вирішується не в межах бінарної опозиції «людина – людина», а «людина – тварина». Конфлікт людини й держави зумовлює не страх людини перед системою чи відчуття своєї вторинності, радше втому від перенасичення в задоволенні власних потреб.

##plugins.generic.paperbuzz.metrics##

##plugins.generic.paperbuzz.loading##
Abstract views: 261 / PDF downloads: 266

Біографія автора

Олена Юрчук, Житомирський державний університет імені Івана Франка

доктор філологічних наук, доцент, завідувач кафедри українського літературознавства та компаративістики

 

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-09-19

Як цитувати

Юрчук, О. (2018). «Для того, щоб дістатися світла, потрібно пройти темряву». Прикмети антиутопії у романі Ярослава Мельника «Маша, або Постфашизм». Літератури світу: поетика, ментальність і духовність, 11, 230–240. https://doi.org/10.31812/world_lit.v11i0.2074

Номер

Розділ

Духовність літератур світу