Флористичні образи в поезії Олександра Олеся: семантика та функціональність (за збіркою «З журбою радість обнялась»)

Автор(и)

  • Любов Семененко ДВНЗ «Криворізький державний педагогічний університет»

DOI:

https://doi.org/10.31812/world_lit.v11i0.2066

Ключові слова:

романтизм, фольклорна традиція, художній образ, амбівалентність

Анотація

У статті розглядається специфіка використання флористичних образів у поетичній творчості Олександра Олеся, одного з найяскравіших представників українського літературного контексту межі ХІХ та ХХ століть.

На матеріалі першої поетичної збірки автора визначаються провідні особливості змістового та функціонально-стилістичного навантаження флористичних образів у ліричних поезіях митця. Підкреслюється амбівалентність уживання аналізованих образів та їх поліфункціональність у поетичному дискурсі автора. Розглядається співвіднесення фольклорної традиції та індивідуально-авторської образності в межах уживання рослинних образів у поетичних текстах. Осмислюється актуальність флористичних образів для ранньої лірики автора. У статті відзначається значущість використання флористичних образів для позначення емоцій та почуттів ліричного героя, фіксації психологічних станів та перебігу психологічних процесів.

##plugins.generic.paperbuzz.metrics##

##plugins.generic.paperbuzz.loading##
Abstract views: 175 / PDF downloads: 233

Біографія автора

Любов Семененко, ДВНЗ «Криворізький державний педагогічний університет»

кандидат філологічних наук, доцент, декан факультету української філології

 

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-09-19

Як цитувати

Семененко, Л. (2018). Флористичні образи в поезії Олександра Олеся: семантика та функціональність (за збіркою «З журбою радість обнялась»). Літератури світу: поетика, ментальність і духовність, 11, 177–185. https://doi.org/10.31812/world_lit.v11i0.2066

Номер

Розділ

Ментальність літератур світу