Свобода i творчiсть як шлях до пiзнання буттєвих смислiв (за есеєм Костянтина Москальця «Мiсяць милування мiсяцем»)

Автор(и)

  • Наталя Мельник Криворізький державний педагогічний університет

DOI:

https://doi.org/10.31812/world_lit.v13i0.2377

Ключові слова:

людина, свобода, творчість, духовність

Анотація

У статті досліджується проблема пошуку людиною сенсу буття, інтерпретована в есеї  Костянтина Москальця «Місяць милування місяцем». У творі  звучать роздуми про штучність та тимчасовість реалій «теперішнього тривалого часу» та втрату словом (мовою)  здатності відображати справжню сутність речей, явищ, подій, станів. Духовне начало в людині, на думку автора, – первинне й необхідне. Без нього людина – лише аморфна маса, над якою цілковито панує тіло.

Есей інтертекстуально пов’язаний із японською культурною традицією (назва твору, цитати з хоку Мацуо Басьо, алюзії на японський чайний ритуал).

Свобода і творчість осмислюються автором як необхідні чинники життя особистості, пізнання нею власної сутності, звільнення від ілюзій сучасного світу, шлях до Бога.  У творі звучать роздуми про необхідність «прирощення буття», пошуку людиною автентичності, прагнення відновлення істинного змісту  буття і Слова, духовного вдоконалення.

##plugins.generic.paperbuzz.metrics##

##plugins.generic.paperbuzz.loading##
Abstract views: 111 / PDF downloads: 110

Біографія автора

Наталя Мельник, Криворізький державний педагогічний університет

кандидат філологічних наук, доцент, завідувач кафедри української та світової літератур

 

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-06-30

Як цитувати

Мельник, Н. (2019). Свобода i творчiсть як шлях до пiзнання буттєвих смислiв (за есеєм Костянтина Москальця «Мiсяць милування мiсяцем»). Літератури світу: поетика, ментальність і духовність, 13, 123–129. https://doi.org/10.31812/world_lit.v13i0.2377

Номер

Розділ

Духовність літератур світу