(untitled) (Педагогіка вищої та середньої школи, 2012)
Тверезовська Н.Т., Тарнавська Т. В. Осмислення поняття "система" в різних галузях наукових знань. У статті розглянуто тлумачення терміна «система» в різних галузях наукових знань. Простежено історію становлення та розвитку принципу цілісності в наукових дослідженнях. Розглянуто визначення понять, які характеризують будову та функціонування систем: елемент, підсистема, компонент, зв’язок, мета, структура, стан системи, рівновага, стійкість, розвиток, адаптація.