(untitled) (Педагогіка вищої та середньої школи, 2018)
Буяк Б.Б., Цідило І.М., Репський В.І., Лялюк В.П. Етапи концептуалізації та формалізації в розробці моделі нейро-нечіткої експертної системи професійного відбору учнів. У статті описано проблему проєктування нейро-нечіткої експертної системи професійного відбору на етапах концептуалізації та формалізації, яка передбачає визначення понять, взаємозв’язків та механізмів управління, необхідних для опису вирішення проблем у обраній предметній галузі. Обґрунтовано структурну модель системи прийняття рішень для визначення професійного відбору студентів для навчання за ІТ спеціальностями. У якості структурних компонентів для вивчення пропонуються три підсистеми: психологічні особливості, особистісні якості, фактичні знання, вміння та навички студентів. Якість роботи системи визначається використанням різних методик отримання знань, на основі яких буде формуватися база знань нейро-нечіткої системи та поєднання використання нечітких та стохастичних даних.