(untitled) (Педагогіка вищої та середньої школи, 2022)
Здійснено аналіз проблеми формування валеологічної компетентності сучасного учителя у вітчизняній та зарубіжній теорії й практиці. З’ясовано сутнісні характеристики поняття «валеологічна компетентність» педагогів. Виявлено оптимальні педагогічні умови процесу формування валеологічної компетентності учителя. На підставі досліджень, що проведені до та після реалізації педагогічних умов формування валеологічної компетентності вчителя, виявлено підвищення рівня готовності педагогічного колективу до здійснення здоров’язберігаючої діяльності, рівня валеологічної компетентності кожного вчителя, що позитивно позначилося на стані здоров’я учнів, рівня їх освіченості й вихованості.