(untitled) (Педагогіка вищої та середньої школи, 2022)
Проаналізовано поняття самостійності в дослідженнях психологів і педагогів. Визначено умови розвитку самостійності. Обґрунтовано, що самостійність виступає як дієва спроможність особистості, як активність і здатність до мобілізації та концентрації всіх життєвих сил. Наголошено, що саме на цьому рівні особистість співвідносить свої прагнення з реальними можливостями і здібностями. Висвітлено процес самоорганізації навчальної діяльності у ВНЗ. Окреслено періоди процесу самоорганізації. Зроблено висновок, що самоосвіта здійснюється за умов активності студентів, отже процес самонавчання і самовиховання має здійснюватися за науково-організованою системою навчальної діяльності.