(untitled) (Педагогіка вищої та середньої школи, 2022)
Аргументовано, що від правильного розуміння дитиною сутності ціннісно-смислової картини світу в значній мірі залежить ефективність формування інтелектуальних, емоційно-вольових та особистісних властивостей. Розглянуто теоретико-методичні підходи до педагогічного діагностування показників сформованості ціннісної орієнтації учнів початкових класів у їх реальному та майбутньому житті. На підставі досліджень виявлено, що суттєвим компонентом, що утворює ціннісно-смислову картину світу учнів, є здібність до самооцінки власних дій.