(untitled) (Педагогіка вищої та середньої школи, 2022)
Проаналізовано проблему формування педагогічної культури в дослідженнях філософів, психологів і педагогів. Аргументовано, що ці дослідження стосуються проблеми формування основ педагогічної культури та її розвитку у майбутніх учителів. Констатовано недостатню розробленість особливостей розвитку педагогічної культури вчителя в умовах оновлення змісту освіти. На підставі досліджень визначено, що педагогічна культура вчителя зумовлюється культурно-освітньою ситуацією. Педагогічну культуру розглянуто за такими аспектами: як частину соціальної практики у сфері взаємин старшого і молодшого поколінь; як сферу людських знань, що включає педагогічні концепції, теорії, цінності; як сутнісну характеристику професійної діяльності вчителя.