(untitled) (Педагогіка вищої та середньої школи, 2013)
Тесцова О. О. Герберт Спенсер – основоположник реформаторської педагогіки. Стаття висвітлює характерну рису видатного англійського філософа і науковця Герберта Спенсера як одного з ідейних основоположників реформаторської педагогіки. Зокрема, розглядається місце принципу свободи у його виховній системі; розкривається питання дисципліни задля усунення штучних покарань, особливу увагу звернено на виховний потенціал родинної системи виховання.