Проблеми підготовки кадрів для STEM-освіти в сучасному інноваційному навчально-дослідницькому середовищі (Педагогіка вищої та середньої школи, 2018)
Шишкіна М.П, Проблеми підготовки кадрів для STEM-освіти в сучасній інноваційній навчально-дослідницької середовищі.Мета статті - описати проблеми навчання персоналу, які виникають з огляду на розширення STEM-підходу до освіти, розвиток інноваційних технологій, зокрема, віртуалізації, розширеної реальності, використання аутсорсингу ІКТ в розробці освітніх систем. Об’єктом дослідження є процес становлення та розвитку освітнього та наукового середовища навчального закладу. Предметом дослідження є формування та розвиток хмарного навчального та дослідницького середовища для STEM-освіти. Методами дослідження є: аналіз публікацій з проблеми; узагальнення вітчизняного та зарубіжного досвіду; теоретичний аналіз, системний аналіз, систематизація та узагальнення дослідницьких фактів та закономірностей для розробки та проектування моделі хмарного навчального середовища, обґрунтування основних висновків. Результати дослідження наступні: обґрунтовано концепції та модель хмарного середовища STEM-освіти, окреслено проблеми навчання персоналу на сучасному етапі.
Keywords: навчальне середовище; хмарні технології; доповнена реальність; педагогічний персонал