Google Classroom як інструмент підтримки змішаного навчання студентів-географів (Педагогіка вищої та середньої школи, 2018)
Бондаренко О.В., Мантуленко С.В., Пікільняк А.В. Google Classroom як інструмент підтримки змішаного навчання для студентів географії.Стаття розкриває досвід організації змішаного навчання для студентів географії за допомогою Google Classroom, а також розкриває його потенційне використання у вивченні географії. Останні три роки автори випробовували такі класи та дистанційні курси, як «Картографія та основи топографії», «Географія населення», «Інформаційні системи та технології в туристичній галузі», «Регіональна економіка та соціальна географія світу» (Європа) та СНД) ”,“ Регіональна економічна та соціальна географія світу (Африка, Латинська Америка, Азія, Англо-Америка, Австралія та Океанія) ”,“ Соціально-економічна картографія ”.У статті наголошується на переваги використання зазначеного інтерактивного інструменту при вивченні географічних дисциплін. Як було встановлено, організація навчального процесу з використанням Google Classroom забезпечує єдність навчання в класі і поза ним; він призначений для ефективної взаємодії суб'єктів, які навчаються в режимі реального часу; контролювати якість навчання та контролювати навчальні досягнення учнів у класі, а також поза ним тощо.У статті окреслено недоліки, які слід враховувати при організації змішаного навчання за допомогою Google Classroom, включаючи випадкове переважання зовнішньої мотивації учнів у навчанні та їх низький рівень готовності до роботи в класі; недостатній рівень матеріально-технічного забезпечення в деяких аудиторіях; потреба в позакласній педагогічній підтримці; відсутність вказівок щодо змістового аспекту сторінок Google Classroom тощо.В ході серії тестів, проведених в 2016-2017 роках, було виявлено збільшення числа студентів-геологів з достатнім рівнем академічних досягнень і зменшення числа учнів з низьким рівнем.
Keywords: Google Classroom; змішане навчання; навчання в класі та дистанційне навчання