Хмарні технології та доповнена реальність: перспективи використання (Педагогіка вищої та середньої школи, 2018)
Попель М.В,, Шишкіна М.П. Хмарні технології та доповнена реальність: перспективи використання.У статті розглядається перспективи використання доповненої реальності як компонент хмарного середовища. Цілі дослідження наступнє: дослідити можливість доповненої реальності із залученням хмарних компонентів середовища. Цілі дослідження наступні: розглянути поняття доповненої реальності; проаналізувати досвід доповненої реальності з використанням хмарного середовища/системи; окреслити перспективи використання доповненої реальності у навчальних закладах; розглянути технічні умови використання доповненої реальності. Об’єктом дослідження є: навчальний процес у закладах освіти України різного рівня акредитації. Використані методи дослідження наступні: аналіз наукових публікацій, спостереження. Результати дослідження наступні: на основі аналізу наукових праць встановлено, що досвід доповненої реальності, що використовується в системах, заснованих на хмарних технологіях, вже існує. Однак, успіх такого поєднання ще не доведений. В даний час відомі лабораторні випробування, поки експеримент не проводився в природних умовах у контрольних та експериментальних групах. Виявлено, що залучення доповненої реальності для освітян вимагає розробки нових методичних та дидактичних матеріалів, коректування та оновлення навчальної програми. Основні висновки та рекомендації: основними принципами використання доповненої реальності в навчальному процесі є: середовище проектування, яке є досить гнучким, слід приділяти увагу навчальним та дидактичним питанням; коригування навчального змісту для засвоєння матеріалу, передбаченого навчальною програмою; розробити методи дослідження, які можуть бути використані у навчанні разом із елементами доповненої реальності; розробка адаптивних матеріалів; підготовка вчителів, яка включатиме доповнену реальність у навчальній практиці.
Keywords: доповнена реальність; хмарні обчислення; хмарні технології; хмарне середовище; компонент хмарного середовища