Використання доповненої реальності для навчання глобального читання дошкільнят з розладами аутичного спектра (Педагогіка вищої та середньої школи, 2018)
Коломоєць Т.Г., Касім Д.А. Використання доповненої реальності для навчання глобального читання дошкільнят з розладами аутичного спектра.За останнє десятиліття відбулося значне збільшення кількості дітей з порушеннями аутичного спектра (АСД) у світі відзначається. Україна не є винятком. Високі показники захворюваності на АСД потребує пошуку нових способів виправлення цих груп дітей. Мета дослідження: обґрунтувати доцільність використання технологій доповненої реальності для навчання глобального читання в спеціальній освіті дітей-аутистів. У ході дослідження були використані експеримент, описовий та порівняльний методи аналізу, узагальнення, метод логічного дослідження. Результати дослідження: показано, що в навчально-корекційному процесі дітей з АСД доцільно використовувати технології доповненої реальності, щоб навчити їх глобальному читанню. Використання доповненої реальності виявляє низку нових можливостей, перспективними з яких є взаємодія із штучними світовими мобільними пристроями, які є більш доступними та передбачуваними для особливого розвитку дітей-аутистів. На початковому етапі навчання глобального читання інструмент доповненої реальності використовується в наборі послідовних груп завдань. Перший із них спрямований на розвиток зорового сприйняття, формування вміння аналізувати, виділяти та узагальнювати, орієнтуватися в просторі. Другий та третій набори завдань включали навчання дітей розуміти значення слів, співвідношення слів із зображеннями, представленими на екрані гаджетів. На завершальному етапі, а саме викладання глобального читання, технологія доповненої реальності відкрила необмежені можливості використання різних текстових матеріалів та віртуальних образів до них. Висновки: а) аналіз експериментальної роботи з дошкільнятами з АСД свідчить про те, що використання доповненої реальності у навчанні глобального читання дітей сприяє підвищенню ефективності навчально-корекційного процесу; б) технологія доповненої реальності дозволила піднятися на якісно новий рівень оволодіння глобальним читанням дітей-аутистів; в) перспективами подальших експериментальних досліджень стане впровадження запропонованої методології та отримання її ефективності на практиці.
Keywords: діти з порушеннями аутичного спектра (ASD); дошкільнят; технології доповненої реальності; глобальне читання; корекційна освіта