ТЕОРІЯ ТА ПРАКТИКА КРАЄЗНАВЧОЇ РОБОТИ ЯК ПСИХОЛОГО-ПЕДАГОПЧНОЇ ТЕХНОЛОГІЇ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРОФІЛЬНОЇ ПІДГОТОВКИ УЧНІВ ЗАГАЛЬНООСВІТНІХ ШКІЛ (Педагогіка вищої та середньої школи, 2022)
Проаналізовано психолого-педагогічні особливості краєзнавчої роботи в зв’язку з профільним навчанням у загальноосвітній школі. Розглянуто такі психолого-педагогічні особливості, як діагностика інтересів й здібностей учнів, їх допрофільна підготовка та професійне становлення. З’ясовано, що побудова навчального процесу, заснована на краєзнавчій роботі, сприяє свідомому вибору професії завдяки пізнанню школярами своїх особистісних можливостей, участі у трудових процесах і творчій діяльності, інформованості про освітні й професійні перспективи регіону.
Keywords: краєзнавча робота; психолого-педагогічна технологія; профільна школа