ХУДОЖНЄ СПРИЙНЯТТЯ І ЙОГО ЗНАЧЕННЯ У ФОРМУВАННІ ЕСТЕТИЧНОЇ СВІДОМОСТІ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ (Педагогіка вищої та середньої школи, 2022)
Проаналізовано особливості художнього сприймання. Визначено психологічні типи сприйняття. Розкрито специфічні якості естетичних почуттів. Узагальнено, що розвиток в учителів та їх учнів здатності до художнього сприйняття розглядається сучасною педагогікою і психологією як необхідна умова забезпечення ефективності естетичного виховання засобами мистецтва, підготовки до глибокого розуміння духовних цінностей, розвитку естетичної свідомості кожного особистості.
Keywords: художнє сприйняття; естетична свідомість; психологічні типи сприйняття; катарсис; естетичні переживання