ФІЛОСОФСЬКО-ОСВІТНЄ ПІДҐРУНТЯ ТОЛЕРАНТНОСТІ В ОСВІТІ В УМОВАХ ТРАНСФОРМАЦІЇ ВИЩОЇ ШКОЛИ (Педагогіка вищої та середньої школи, 2022)
Проаналізовано поняття толерантності в освітньому контексті. Розглянуто толерантність з точки зору філософії освіти: її ознаки, значення, перспективи розвитку в сучасному освітньому процесі. Визначено стратегію вищої освіти та виховання в полікультурному суспільстві, що включає, зокрема й створення умов для ефективних міжнаціональних, міжкультурних відносин у суспільстві, формування толерантності особистості та толерантність взаємостосунків між суб’єктами процесу освіти. Наголошено на розвитку полікультурного мислення, як особливої складової мислення студента – майбутнього педагога. Запропоновано включити у професійну підготовку педагогічних кадрів такі дисципліни: історія релігії, історія культури, етнопедагогіка та етнопсихологія.
Keywords: толерантність; освіта; філософія освіти; процес освіти; вища освіта