ВИРОБЛЕННЯ КУЛЬТУРИ МОВЛЕННЯ СТАРШОКЛАСНИКІВ ЯК ЧИННИК ОСОБИСТІСНОГО САМОРОЗВИТКУ (Педагогіка вищої та середньої школи, 2022)
Розглянуто лінгвістичні поняття, які є визначальними для дослідження – поняття культури мовлення, комунікативних якостей мовлення, показників якостей досконалого мовлення. Розкрито етапи формування мовної культури. Проаналізовано взаємозв’язок мови і мислення, мови і мовлення, культури мовлення і загальної культури особистості як показника особистісного саморозвитку. Визначено умови успішного формування мовленнєвих умінь і навичок старшокласників.
Keywords: культура мовлення; якості мовлення; показники якостей мовлення; саморозвиток