КУЛЬТУРА МИСЛЕННЯ ЯК ОСНОВА ОСОБИСТІСНОГО САМОРОЗВИТКУ (Педагогіка вищої та середньої школи, 2022)
Проаналізовано педагогічні й методологічні основи процесу саморозвитку особистості. Доведено, що культура мислення є важливою основою для самореалізації особистості, істотними характеристиками якої є самостійність, рефлективність, критичність мислення, креативність. Визначено умови самовдосконалення  і самореалізації особистості. Наголошено, що саме культура мислення здатна підвищити цілеспрямованість, організованість, ефективність процесу особистісного саморозвитку.
Keywords: культура мислення; саморозвиток особистості; акмеологія; навчально-дослідницька діяльність; наступність