САМОЕФЕКТИВНІСТЬ ЯК ЧИННИК УСПІШНОСТІ В НАВЧАЛЬНІЙ ДІЯЛЬНОСТІ В ПІДЛІТКОВОМУ ВІЦІ (Педагогіка вищої та середньої школи, 2022)
Проаналізовано теоретичні положення про психологічне явище самоефективності та його вплив на успішність в навчальній діяльності у підлітковому віці. Виокремлено два типи самоефективності – діяльнісну й соціальну. Обґрунтовано зв'язок між власною ефективністю і навчальною успішністю. Узагальнено теоретичні підходи щодо самоефективності як чинника успішності підлітків у навчальній діяльності. Зроблено висновок, що власна успішність та ефективність як в навчанні, так і в спілкуванні веде до становлення самоідентичності та саморозвитку.
Keywords: самоефективність; впевненість у власних здібностях; успішність в навчальній діяльності; підлітковий вік