ІНТЕРАКТИВНА ВЗАЄМОДІЯ ЯК ОДНА З УМОВ ЕФЕКТИВНОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ ПРОЦЕСУ НАВЧАННЯ У ВНЗ (Педагогіка вищої та середньої школи, 2022)
Розглянуто поняття інтерактивної взаємодії. Розкрито сутність різних видів інтерактивної взаємодії учасників навчально-виховного процесу у вищій школі та механізми їх співпраці, співтворчості. На конкретних прикладах показано, що найбільш ефективними є такі види взаємовідносин між суб’єктами навчального процесу: «викладач-студент(и), «студент-студент», «студент-мікрогрупа», «студент-академгрупа», що спрямовані на формування особистісних та професійних якостей майбутніх фахівців. Зроблено висновок, що ці види взаємовідносин мають педагогічний і розвивальний потенціал, орієнтований на співробітництво, співтворчість, взаємонавчання і співнавчання.
Keywords: інтерактивна взаємодія; суб'єкти інтерактивної взаємодії; види інтерактивної взаємодії; співнавчання; взаємонавчання