Дидактичний потенціал фізики у розвитку критичного мислення (Педагогіка вищої та середньої школи, 2017)
У статті розглядається проблема розвитку критичного мислення суб’єктів навчального процесу. Виокремлено основні елементи, які складають основу критичного мислення. Розглянуто та проаналізовано зміст дисципліни «Фізика». Визначено дидактичний потенціал курсу фізики.   З’ясовано, що успішному формуванню та розвитку критичного мислення учнів сприяє розгляд проблемних ситуацій та проблемних запитань. Показана важливість використання запитань для розвитку критичного мислення. Наведений взаємозв’язок побудови сучасної картини світу та розвитку критичного мислення тих, хто навчається. Доведено, що фізика як наука та навчальна дисципліна надає можливості розвитку критичного мислення учнів.
Keywords: критичне мислення; дидактика; стандарт освіти; фізика; проблемне навчання; методика навчання фізики; наукова картина світу