К. Ушинський як фундатор філософії освіти (Педагогіка вищої та середньої школи, 2017)
У статті проаналізовано вплив дарвінізму, гегеліанства, гербатаріанства, ідей Канта на становлення філософсько-освітнього світогляду К. Ушинського. Схарактеризовано філософсько-освітні погляди видатного науковця на людину, завдання її навчання та виховання на засадах антропоцентризму, етноцентризму, принципу активностіособистості, у вимірі не вузько дидактичного, а широкого суспільного, планетарного, всесвітнього масштабу.
Keywords: філософія освіти; антропоцентризм; етноцентризм; принцип активності особистості; теорія пізнання