Підготовка вчительських кадрів у Подільській губернії на базі церковно-вчительської школи і двокласних навчальних закладів (кінець ХІХ – початок ХХ ст.) (Педагогіка вищої та середньої школи, 2014)
Балабуст Н. Ю., Блажевич Ю. І. Підготовка вчительських кадрів у Подільській губернії на базі церковно-вчительської школи і двокласних навчальних закладів (кінець ХІХ – початок ХХ ст.).У статті досліджено місце і роль церковно-парафіяльних шкіл у справі підготовки педагогічних кадрів у Подільській губернії в кінці ХІХ – на початку ХХ ст. на основі документальних і архівних матеріалів, публікацій періодичних видань. Також проаналізовано взаємодію мережі церковно-парафіяльних шкіл і безпосередньо пов’язаних з ними духовних педагогічних навчальних закладів – двокласних і церковно-вчительських шкіл. Розкрито зміст, суть, поняття цього процесу, надано оцінку мети, завдань, форм і методів навчально-виховної роботи в духовно-навчальних закладах, їх організаційної структури, матеріального забезпечення, учнівського контингенту, викладацького складу тощо.
Keywords: церковно-парафіяльні школи; церковно-вчительські школи; школи грамоти; духовне відомство; Подільська губернія підготовка вчителів; підготовка вчителів