Психологічні та педагогічні передумови вивчення літератрних творів молодшими підлітками

Автор(и)

  • Олена Миколаївна Мішина КЗОШ №34

DOI:

https://doi.org/10.31812/psychology.v4i.7450

Ключові слова:

психологічні та педагогічні передумови вивчення літератрних творів молодшими підлітками

Анотація

Художня література – важливий засіб гармонійного розвитку і збагачення духовного світу школяра. Вивчення літератури в школі тримається на ряді основ: організаційній, дидактичній, історичній, філософській, літературознавчій, мовній і психологічній. Усі перелічені основи становлять певні труднощі для їх дотримання, але найбільше зусиль доводиться долати вчителеві для оволодіння секретами психологічного забезпечення уроку. Часто низька продуктивність праці вчителя-словесника йде не від недостатності його зусиль, а від неврахування психологічних особливостей сприйняття творів учнями різного віку, можливостей їх розумового розвитку, на які слід опиратися. Психологічна наука є однією з основ методики викладання літератури. За спостереженнями психологів, дітям підліткового віку властиве наївно-реалістичне сприйняття мистецтва. Події, героїв і їхні вчинки вони сприймають як реальні, перенесені на сторінки книжок безпосередньо з життя. Природною основою наївного реалізму є вік дітей, їхній ще незначний життєвий і читацький досвід. Читаючи твір, підлітки звертають увагу насамперед на сюжет і поведінку героїв. Незвичайні, яскраві вчинки можуть мати великий вплив навіть тоді, коли діти не зовсім розуміють їх смисл. І навпаки, звичайна, буденна поведінка не виокремлюється в свідомості підлітка, хоча вона й важлива для розуміння характеру літературного образу.

Metrics

Metrics Loading ...
Abstract views: 97 / PDF downloads: 71

Біографія автора

Олена Миколаївна Мішина, КЗОШ №34

вчитель української мови та літератури

Посилання

Волошина Н.Й. Вивчення української літератури в 5 класі: Методичний посібник. – К.:Педагогічна думка, 1997. –С.144

Крайня М. І. Психолого-педагогічні передумови вивчення казок у школі // Таврійський вісник освіти: Науково-методичний журнал. – 2005. - № 4 (12). – С.177-185.

Симакова Л. Психологічні особливості сприйняття художньої літератури учнями підліткового віку // Українська мова і література в школі. –1985. – №7. –С. 29-33.

Степанишин Б. І. Викладання української літератури в школі: Методичний посібник для вчителя. –К., 1995. –С. 237-245.

Downloads

Опубліковано

2022-06-26

Як цитувати

Мішина, О. М. (2022). Психологічні та педагогічні передумови вивчення літератрних творів молодшими підлітками. Актуальні проблеми психології в закладах освіти, 4, 183–187. https://doi.org/10.31812/psychology.v4i.7450

Номер

Розділ

Розділ IV