Ціннісні орієнтації сучасних підлітків - Засецька, Альона Станіславівна (Актуальні проблеми психології в закладах освіти, 2018)
статті охарактеризовано поняття ціннісних орієнтацій, систематизовано основні чинники їх формування; а наліз теоретичних засад проблеми ціннісних орієнтацій став основою для обґрунтування психологічної структури ціннісної орієнтації. Визначено, психологічні особливості формування цінностей; які ціннісні орієнтації переважають у сучасних підлітків: здоров’я, наявність хороших і вірних друзів, активна, діяльна життя, щасливе сімейне життя. Виявлено, що реалізація потенціалу особистості відбувається тільки з опорою на ціннісні орієнтації. Представлено гендерний аспект цінностей. Запропоновано шляхи ефективного формування ціннісних орієнтацій в підлітковому віці в різних соціальних ситуаціях: сім’я, школа, однолітки, вчителі, ЗМІ.