Особливості проходження кризи 40 років у жінок та чоловіків - Пунтус, Марія Олександрівна (Актуальні проблеми психології в закладах освіти, 2019)
Період зрілості називають «золотим» періодом розвитку особистості, що характеризується прогресивними змінами і піком творчої продуктивності. Деякі дослідники називають кризу сорока років найнебезпечнішим періодом зрілості. У даній статті висвітлено розуміння поняття «кризи сорока років» у концепціях різних дослідників, а також причини виникнення та симптоми проходження цієї кризи у чоловіків та жінок. У разі виникнення кризи 40 років, людині доводиться ще раз перебудовувати свій життєвий задум, виробляти багато в чому нову «Я»-концепцію. З цією кризою можуть бути пов’язані серйозні зміни в житті, аж до зміни професії і створення нової сім’ї.