(untitled) (Actual Problems of Psychology in Educational Institutions, 2022)
З розвитком суспільства все більша роль відводиться комп’ютерним технологіям і системам. Без сумніву, комп’ютер дуже допомагає людині в житті, але і шкоди наносить чимало. Проблемі комп’ютерної залежності недостатньо приділяється уваги. Особливо ця проблема є актуальною для підлітків, свідомість яких найбільше піддається впливові. Це зумовлено тим, що вони знаходяться на етапі формування, не досягли певного рівня фізичної і психічної зрілості і їм важко протистояти віртуальним можливостям, які дають повну свободу дій і можливість реалізувати себе у віртуальному світі, а не реальному. Підлітки хочуть використовувати можливості комп’ютерної техніки максимально, оскільки потребують контактів і розширення інформаційного простору. Це не в останню чергу призводить до залежності, так званої адикції, яка негативно впливає на соціальний розвиток особистості та від якої важко позбавитися. Цьому присвячені дослідження К. Галкіна, І. Голдберга, Р. Грановської, М. Іванова, О. Лисенко, А. Мудрика, С.Шапкіна, Т. Шишковець, К. Янга та інших фахівців. Однак, специфіка саме соціально - педагогічної профілактики адитивної поведінки підлітків залишилася поза увагою фахівців.