(untitled) (Actual Problems of Psychology in Educational Institutions, 2022)
У сучасній психологічній науці особливої гостроти набуває тема агресивної поведінки людини. Серед зарубіжних і вітчизняних вчених, які займаються даною проблемою, немає єдиної точки зору на проблему. У дослідженні даного питання зарубіжними вченими можна виділити наступні напрями: інстинктивний (З.Фрейд, К.Лоренц), біологічний (В.Гесс, Р.Джекобс, С.Меднік, Д.Олдс), фрустраційний (Дж.Доллард, Л.Дуб, Н.Міллер), когнітивний (Л.Берковіц, Л.Ерон, Д.Зілманн, Л.Х’юсманн), соціальний (А.Бандура, А.Басс, Р.Берон та Д.Річардсон, Б.Крейхі). У вітчизняній психології деструктивний характер даного явища підкреслюється низкою наукових досліджень, в яких агресія розглядається в контексті девіантної поведінки та злочинності у працях Н.В.Алікіної, С.М.Єніколопова, Л. П. Конишевої, Н.О.Ратінової, В.Г.Степанової, В.В.Устінової). Ця проблема є актуальною як для психологів, так і для нас, майбутніх вчителів, тому що, знання щодо механізмів агресії та причин її виникнення надасть нам можливість протидіяти її зростанню і стане в нагоді у формуванні підростаючого покоління з активною життєвою позицією, здатного до особистісного волевиявлення у неагресивний, толерантний спосіб [цит. по 3].