(untitled) (Actual Problems of Psychology in Educational Institutions, 2022)
В останнє десятиріччя в психологічній науці посилився інтерес до проблеми вивчення поведінки людини, яка знаходиться у важкій життєвій ситуації. Особлива увага при цьому приділяється аналізу способів подолання негативних психологічних наслідків важкої ситуації, що призвело до виникнення цілого напряму досліджень, пов’язаних з вивченням «подолаючої поведінки» (coping behavior). Даний напрям зародився у 60-х роках XX ст., коли дослідники зробили висновок про необхідність відокремити усвідомлювані механізми долаючої поведінки від неусвідомлюваних механізмів психологічних захистів. Дослідження проблеми копінг-поведінки та різноманітних копінг-стратегій, які людина використовує для подолання важких життєвих ситуацій, можна знайти в роботах Л. Китаєва-Смика [3], А. Біллінгса [1], Д. Брайта [2], Ф. Джонса [2], Р. Левіса [1], Р. Лазаруса [4], Р. Мооса [1], С. Фолкмана [2], Е. Фрайденберга [1] та ін.