(untitled) (Actual Problems of Psychology in Educational Institutions, 2023)
Стаття присвячена теоретичному аналiзу проблеми саморозвитку особистостi як психологiчному феномену. Представлено теоретично-методологiчний огляд основних наукових пiдходiв до розгляду категорiї «саморозвиток особистостi». Здiйснено порiвняльний аналiз запропонованих дефiнiцiй понять «розвиток» i «саморозвиток». Визначено специфiку саморозвитку особистостi як суб’єкта усвiдомленого, цiлеспрямованого та самокерованого процесу життєдiяльностi людини на основi здатностi до життєтворчостi. Розглянуто структурно-динамiчнi змiстовi сутнiснi характеристики саморозвитку особистостi (компоненти, складники, механiзми, умови). Констатовано, що саморозвиток особистостi обумовлюється психологiчними умовами, а фактором, що сприяє йому, виступають психологiчнi ресурси особистостi. Установлено, що саморозвиток як самозмiна суб’єкта в напряму свого «Я-iдеального», яке виникає пiд впливом внутрiшнiх i зовнiшнiх причин, породжує суперечнiсть мiж «Я-реальним» i «Я-iдеальним», вирiшення якої i є особистiсним процесом.