(untitled) (Actual Problems of Psychology in Educational Institutions, 2023)
У статтi запропоновано огляд пiдходiв i моделей зворотного зв’язку в освiтньому процесi, визначено загальнi властивостi ефективного фiдбеку, розглянуто особливостi управлiння вчителем зворотним зв’язком. Узагальнено докази впливу фiдбеку на навчання й успiшнiсть учнiв, зокрема з’ясовано, що похвала на особистiсному рiвнi як рiзновид фiдбеку є неефективною. Типiзовано види фiдбеку за рiзними критерiями, зокрема, за джерелом виникнення, формою, метою, складнiстю, часом надання, за направленiстю щодо досягнення цiлей. Визначено чинники й умови надання ефективного зворотного зв’язку. Позначено проблеми, якi можуть заважати ефективностi управлiння вчителем фiдбеком в освiтньому процесi.