(untitled) (Actual Problems of Psychology in Educational Institutions, 2022)
Розглядається профілактика порушень психічного здоров’я у групі менеджерів. Аналізується сучасний стан вивченості проблеми. Виокремлюються організаційні і особистісні фактори зниження психічної стабільності і успішності управлінського персоналу у професійному середовищі. Обговорюються емпіричні результати дослідження стресостійкості серед менеджерів і студентів факультету управління. В якості методу дослідження використовується Опитувальник поведінки і переживання, пов’язаного із роботою (АVEM – Arbeitsbezogenes Verhaltens- und Erlebensmuster). Наведені результати, отримані у групах менеджерів і студентів. Показано специфіку розвитку синдрому професійного вигоряння у кожній обстеженій групі. Представлено підходи щодо розроблення профілактики вигоряння у системі підготовки майбутніх менеджерів.