(untitled) (Actual Problems of Psychology in Educational Institutions, 2022)
Проблематика вікових криз в онтогенезі є актуальною, надзвичайно цікавою і в той же час недостатньо розробленою в теоретичному та експериментальному плані. Саме поняття «вікова криза» є одним з найменш чітко визначених і, часто не має закінченої форми. Тим не менш, термін широко вживається і серед психологів, і серед педагогів. Зі змістовної точки зору періоди вікових криз представляють інтерес, оскільки відрізняються специфічними особливостями процесу психічного розвитку (наявність різких змін у психіці, загострення протиріч, негативний характер розвитку і т. д.). Кризовий період виявляється важким для дитини, а також для оточуючих його дорослих - педагогів і батьків, яким стає необхідно виробляти стратегії виховання і навчання на основі відбуваються з дитиною кардинальних змін в психіці.