(untitled) (Actual Problems of Psychology in Educational Institutions, 2022)
Динамічні процеси, що відбуваються в нашій країні і в світі взагалі пред’являють високі вимоги до комунікативної компетентності особистості, яка повинна ефективно взаємодіяти з іншими людьми задля досягнення особистісних і суспільних цілей. Невміння налагоджувати необхідні взаємини з іншими людьми, впевнено презентувати себе на ринку праці, певна сором’язливість стають на заваді реалізації цих цілей. І призводять до самоізоляції та виникнення почуття самотності і незадоволеності власним життям. Про актуальність даної проблеми свідчать постійне зростання кількості відвідувань різноманітних сайтів соціальної мережі та звертань до консультативної психологічної служби. Найбільш актуальною дана проблема для юнаків і дівчат в період ранньої юності та молодості, оскільки головними завданнями цього періоду є особистісне та професійне самовизначення та орієнтація на створення сім’ї. Актуальність даної проблеми визначається такоє незначною кількістю досліджень, присвячених самотності та сором’язливості.