(untitled) (Actual Problems of Psychology in Educational Institutions, 2022)
Актуальність обраної теми полягає у тому, що колір не тільки надає важливу інформацію про предмет, але й має здатність викликати думки та почуття. Психологічний аспект сприйняття кольору пов`язаний з емоційним, соціально-культурним та естетичним, отже спроби складання чітких відповідностей між кольором та емоційним станом не можна назвати плідними. Колірний зір людства пройшов тривалий шлях еволюції разом з розвитком суспільства, культури та мистецтва, він постійно розвивався та збагачувався новим досвідом. У XX ст. проводилося багато досліджень з вивчення впливу кольору на людину, на початку століття провідною країною в цій галузі була Німеччина, в середині століття вплив кольору почали досліджувати в Америці. Першою працею можна вважати "Вчення про колір" (1810) І. В. Гeте, де він наголошував на значенні емоцій і досвіду в сприйнятті кольору; було доведено, що сприймання кольору залежить від емоційного стану людини. Багато вчених займалися цією проблемою: Л. Веккер, В. Вундт, Л. Шварц, В. Мухіна, які стверджували: «Колір як екстерорецепторний подразник не тільки викликає ту чи іншу емоцію, але і є виключно зручним засобом для об’єктивації емоційних переживань людини. Психічно здорова людина, як дорослий, так і дитина, починаючи з 3-4-х років, коли він може вербалізувати свої враження, розуміє емоційний зміст основних кольорів і може їх диференціювати з емоційного знаку.