Level of creativity and participation in computer games (Actual Problems of Psychology in Educational Institutions, 2020)
Abstract. W artykule autor rozwa˙za problem wp lywu gier komputerowychna rozw´oj warto´sci i zdolno´sci tw´orczych u dzieci. Szczeg´olna˛ uwage˛ zwracasie˛ na najbardziej znacza˛ce warto´sci dzieci o wysokim i niskim poziomierozwoju zdolno´sci tw´orczych, a tak˙ze na znaczenie ´smierci tych bohater´owdla tych dzieci. Analiza bada´n potwierdza teze˛, ˙ze gry komputerowe sa˛istotnym czynnikiem edukacyjnym. Wa˙zne jest jednak zwr´ocenie szczeg´olnejuwagi na dob´or tre´sci gier zgodnie z wiekiem dzieci i ich indywidualnymicechami. Podej´scie to jest, zdaniem autora, g l´ownym celem rodzic´ow inauczycieli. Gry komputerowe powinny wnosi´c cenne tre´sci do ˙zycia dzieci,rozwija´c ich zdolno´sci tw´orcze i poznawcze, a tak˙ze pozytywnie wp lywa´cna rozw´oj osobowo´sci ka˙zdego dziecka.
Keywords: gry komputerowe; warto´sc; zdolno´sci tw´orcze