Психологічна детермінація особистісного становлення суб’єкта у змінних умовах буття (Actual Problems of Psychology in Educational Institutions, 2022)
Нестабільність сучасного соціального простору і системних змін у суспільстві обумовлюють необхідність модернізації та гуманізації соціальної взаємодії, переосмислення ключових механізмів та закономірностей функціонування особистості в нових соціальних умовах. Корегування моделей поведінки особистості в ситуації системних змін вимагає комплексного аналізу механізмів соціалізації і зокремапсихологічних детермінант моделювання життєвих сценаріїв особистості. Особливої значимості в цьому контексті набувають соціально-психологічні аспекти самовизначення суб’єктів та самодетермінація психічного розвитку особистості, формування особистісних форматів інтегративної Я-концепції.